Hamvas Béla 120

HAMVAS BÉLA 120 / 2017. JÚNIUS 15.
Százhúsz éve született Hamvas Béla író, filozófus, esztéta.
Rá emlékezünk a Várkert Bazár következő irodalmi eseményén!

"Ha szeretem az Egyetlent, a világ egy lesz, csak egyet kell szeretnem, hogy mindent szerethessek, és ebben a szerelemben megnyílik a mindenség titka." (Hamvas Béla)

Ki volt Hamvas Béla, a felvidéki evangélikus családból származó író, filozófus, esztéta? Tudták, hogy Hamvas majdnem zongoraművész lett: tízéves korától zongorázott és komponált is?
Műveinek, megnyilatkozásának hátterét filozófiai rendszere adja.
Kantot, Schopenhauert és mindenekelőtt Nietzschét egy bombatalálat utáni lábadozás alatt kezdett olvasni.
Hamvas Bélát leginkább értekezései, regényei, prózai művei, fordításai, mesteri esszéi, filozofikus írásai által ismerjük – a Karnevál, A bor filozófiája az olvasók kedvencei.

Fontos írása a költészetről a Poetica metaphysica – „a költészet maga a látható láthatatlan”, illetve a Poeta sacer – a „szent költő” (1942) esszéjében új költőideált teremt – a költőt nevezi meg az egyetlenként, aki korunkban a szentséget vigyázza.
Hamvas Béla nem csak ismerője és értő olvasója volt a költészetnek és a költészet filozófiájának: maga is írt verset, bár keveset.

Vendégeink:
Rátóti Zoltán színművész
Huzella Péter zenész
Részletek hamarosan!
....

Háziasszony: Juhász Anna

Belépő: 1500 Ft
Jegyeket online a http://varkertbazar.jegy.hu/program/hamvas-bela-120-emlekest-81103 oldalon, valamint személyesen a Várkert Bazár Testőrpalota és Déli paloták jegypénztáraiban is válthatnak.

Várjuk Önöket szeretettel!


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2017. 05. 23. - 06:00 | © szerzőség: Gelka