"Golden Topographies" - Lynda Stevens

A Magyarországon élő angol képzőművész, Lynda Stevens: "Golden Topographies" című kiállítása nyílik szeptember 12-én az Ékezet Galériában a Hajós u. 41 szám alatt. A kiállítást megnyitja Miszlai Zoltán.

Lynda Stevens 1959-ben született Southhamptonban, jelenleg angol nyelvtanárként dolgozik Budapesten. Eredetileg irodalom szakon végzett Warwickben, 1981-ben. Az University of Coventry-n tanult absztrakt festészetet. Első kiállítása „Vistas” címen volt megtekinthető Coventryben. 1992-ben volt a második „Magma” nevű kíállítása. 1988-tól 1993-ig vett részt a Hillfields Artist´s Group nevű helyi csoportban. 1994-ben Brightonba költözött, ahol két évig állított ki számos kávézóban és a „Bear Cave” nevű galériában. Első budapesti kiállítása 1998-ban volt, mely „Pearl of the Oyster” címen volt látható. Kiállított többek között a Tajtékos Napon, s közelmúltban Vácott nyílt tárlata. A kilencvenes évek végére készült el saját tarotja is, mely honlapján teljes egészében látható. 2006 óta részt vesz Szebenyovszky László által szervezett jótékonysági csoportban. Közös kiállításaik voltak a Budavári Labirintusban (2006 november), a Duna Plazaban (2007 február) és a csepeli könyvtárban (2009 március). 2005-óta állandó kiállítása van kisebb képeiből a Berlitz Nyelviskolában, a Bajcsy-Zslilinszky utca 29-ben. Néhány képe megvásárolható a Vam Design Centerben, a Váci utca 69-ben. Első nemzetközi „internetes Remodernist” kiállítása 2009 óta látható. 2013-ban a Memento Mori Egyesület vendégeként mutatta be Arany, Fekete-Fehér és Vér c. anyagát.
Lynda Stevens írja önmagáról: „Önképzés során fejlesztettem képességeimet. Munkáim belülről fakadnak, spontán lelki automatizmusok folyamataként. Minden alkotás vegyes anyagból készült, viaszból, üvegtörmelékből, textilből, olaj és vízfestékből, fém fóliából és minden képem, ami itt látható, egyedi.”

***

Lynda Stevens képein igazából nem történik meg a kritériumszerűen elvárt, tárgyi forma alóli tényleges felszabadulás. Mindenki számára nyilvánvaló, hogy Stevens alkotásain az anyagszerűségen marad a legnagyobb hangsúly s az anyagi világ elemei a maguk tapintható valóságában jelentkeznek festményeinek többségén. Ugyanakkor a műtárgyak létrehozásakor személyiségének lepárlóedényében olyan folyamat megy végbe, melyen keresztül a durva-anyag számunkra láthatatlan, szubtilis minőségei is megnyilvánulnak, vizualizálhatóvá válnak: a műveken többek közt ezért jelenhet meg következetesen az arany-szín, mint a mindenben jelen lévő és mindent átható rejtett erő egyetemes szimbóluma illetve valósága. Rásonyi Ábel írásának folytatása az alkotóról


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2014. 08. 31. - 05:33 | © szerzőség: Gelka