Vágd széjjel!

 - pólókészítési technikák stílusba vágóan -

Vannak olyan napok, amikor az ember lánya szinte nem tud mit kezdeni magával, vagy csak akad pár szabad órája. Az ilyen alkalmakra pont megfelelnek az olyan apró technikák, amikkel feldobhatunk egy-két lestrapált felsőt, vagy átalakíthatjuk az amúgy már nem használatos gönceinket. Alább néhány ilyen technikáról olvashatunk.

Pólófestés: mostanában újra virágkorát éli, köszönhetően annak, hogy egyszerű és bonyolult mintákat is megörökíthetünk vele, és még akár rajztudás nélkül is megoldhatóak különféle grafikák, mégis saját gondolatainkat tükrözheti. Sok minden nem kell hozzá, csak egy kis textilfesték, pár ecset, az utómunkához pedig egy vasaló, ami garantálja tartósságát. A bátrabbak szabadkézzel is szoktak festeni, de sokkal egyszerűbb, ha pl. kinyomtatunk egy mintát és sablonként használjuk (körberajzoljuk a sablont, majd kifestjük). Másik megoldás, hogy a képnek azon részeit vágjuk ki a lapból, amiket szeretnénk, hogy a pólón látszódjanak. Aztán a lapot rögzítjük a pólóra, és a kivágott részeket kifestjük.

TIPP: egyik kedves ismerősöm javasolja a Neolux spray-t is. A hiedelemmel ellentétben, ha viszonylag messziről fújunk a pólóra, nem keményedik meg, és hasonlóan tartós, mint a textilfesték, csak el tudunk érni egyfajta szórt, kopott hatást. És még gyorsabb megkreálni egy-egy darabot. Másrészt nem elhanyagolható, hogy olcsó megoldás.

Vagdosás: talán kicsit időigényesebb, mint az előbbi, de még kevesebb eszközt igényel. Többnyire elég egy olló, és már kezdődhet is a stresszoldás. Egyre többször látni olyat, amikor egyszerűen kivágják pl. a póló hátán a kiválasztott mintát:

Másik megoldás lehet, ha nem csak vágunk, hanem különböző csomózások, fonások egészítik ki a hadműveletet. A videón látható apró darabokra vágott felső elkészítését már én is kipróbáltam, jelentem jól szuperál.

Szaggatás: ez a leginkább stresszűző ruhadarabjaink elkészítését tekintve. Legkönnyebb, ha harisnyát szaggatunk, csak körmöt igényel. De pólók esetében is használható. Könnyebb anyagú pólókat szintén körömmel, vagy ollóval, késsel kicsit megvagdosva alakíthatunk át. Az alábbi képeken viszont szerepel egy olyan póló, ami egyszerű pamut, vászon anyagból készült. Némi ollóhasználat után pedig a szálakat szét lehet húzni, és igen jó pókhálószerű textúrát kapunk.

Csatok, szegecsek stb.: aki a roncsolás helyett jobban szeret varrni, egyéb kiegészítőkkel is feldobhatjuk darabjainkat. Fémekkel, a pólótól eltérő anyagokkal, felvarrókkal… A lenti videón kellemes (!) zenei háttérrel a d-ring felvarrás rejtélyeit láthatjuk.


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2014. 03. 01. - 06:31 | © szerzőség: Timi