Memento Mori feszt.

fesztivál a Dunakanyarban

Fellépők a két napon a Nagymarosi Művésztelepen: Hideg Roncs, Rosinflux, Horhos, Entrópia Architektúra,  derTANZ, Desenvoltura, Rats Kill Bats

Favebook esemény - csatlakozz. oszd meg!

A Mátra szívében már volt alkalmunk fesztiválon belül zenekarokat porondra segíteni, a „magasba törekedve” a Börzsönybe hívunk ezúttal minden érdeklődőt a nyár elején két napra koncertekre, filmet nézni, bográcsozni – egy kicsit a tájba simulni. A közelmúltban életre hívott Nagymarosi Művésztelep kiváló befogadó helyszínnek bizonyul a rendezvény lebonyolításra. Tágas udvarán a két napra messzebbről érkezők sátrat verhetnek, a Duna partja csodálatos fellegváras panorámájával mindössze néhány perc, a környék túravonalai az 5 percre található vasútállomásról (Nagymaros-Visegrád) indulnak.  A rendezvény látogatása ingyenes, az ajánlott belépőjegy 500 Ft, melyet a kihelyezett becsületperselybe dobva tömhettek degeszre. Emellett mindkét napon bográcsos melegételt és vegan szendvicskülönlegességeket vételezhettek, aminek ellenértékét szintén a fellépők között osztjuk szét.

Fellépők június  5-én:

előkép - MMmúvi:  Zajháborítók  (Sound ofNoise)

ROSINFLUX:  T. Bali az elmúlt évtizedekben már ismert volt az I.O.N majd N.O.I formációkkal, romantikus biodark-ként aposztrofált zenéjén kívűl Szemző Tiborral való együttműködése és a Moszkva tér c. film zenéjének megkomponálása is munkái közé tartozott. Viszonylag friss - másfél éves - múltra visszavezethető Rosinflux zenekara  zaj és ipari hangzuhatagok gregoriánt idéző vokállal keverve - mindezt üllőn és citerán speciális saját hangszerparkon előadva. Szuggesztív, elmélyült kikapcsolódást ígér fellépésük.

HORHOS: A Győrffy Ákos és Gugyella Zoltán alapította duó leírása szerint „középhegységi zene”, Ők képviselik a hazai színeket jól illeszkedve a másik két előadó teremtette hangulatba. A közelmúltban Isztambult is megjárt Horhos börzsönyi hangmintákra is alapozott gitárral, citerával és ütősökkel finomra mívelt „barkács-drone-folk ambientje” sokakat elvarázsolhat a nyár eleji dunakanyar csillagos éjszakájában.

A teljes album és az ismerkedés mélyítése itt: http://langologitarok.blog.hu/2014/09/29/horhos-lemezkritika

ENTRÓPIA ARCHITEKTÚRA: A zenekar 15 éve alakult, egy stíluskísérlet kapcsán: megpróbáltunk spontán és improvizált előadást tervezni a budapesti Royal Szálló felújítási munkálatainak hangjait és zajait rögzítő felvételre. Az évek során sok zenésztársunk megfordult a zenekarban, mely az improvizációtól egyre inkább a pulzáló struktúrák váltakozása felé mozdult el. Zenénkben fémek, ipari hulladékok és elektronikus eszközök által keltett ütem - és dallamstruktúrákra építünk durva, máshol érzékeny zenei struktúrákat. Alapvetően rituális, ősi, talán ember előtti hangokat használva igyekszünk kaput nyitni egy másik, komplexebb valóságra. Itt az emberi hang is kizárólag hangszerként funkcionál.

A közelmúlt egyik interjúja: http://artnews.hu/2014/11/27/a-kristalyos-jelen-a-szinpadon-van-beszelgetes-kosa-csabaval-az-entropia-architektura-frontemberevel/

HIDEG RONCS: A 80-as évek közepétől működő, majd kihagyás után 2014-ben visszatérő zenekar jórészt új programmal áll a hallgatók elé. A Rácz Mihály ás Broder Ferenc alkotta duó kísérleti zaj-ambientje „elmerülés a tér és lélek dimenzióiban” a magyar underground két meghatározó alakjától.

Belehallgatás: https://soundcloud.com/hidegroncs

A filmről: A napjainkban népszerű spontán szerveződő előadó művészet egy nagyon érdekes válfajáról szól ez a film. Főhőseink bejelentés nélkül "törnek be" magán lakásokba és középületekbe, hogy az ott fellelhető eszközökkel zenéljenek. Művészetüket viszont csak ők gondolják zenének. (Port.hu)

after: Dark West
A zenei repertoár a sötét vadnyugat zenéire, a death country, dark western és egyéb hangulatban illőkre fog alapozni, vegyítve experimentállal és occult pszichedéliával. Igyekszünk olyan ritkaságokat bemutatni, amiket hazánkban csak kevesen ismernek, azonban bőven lesznek ismerős dallamok is.
Megszólal majd Johnny Cash, a Wovenhand, de pl. még Nick Cave is.

Fellépők június 6-án:

Aki még kedvet és erőt érez magában a fesztivál második napján, esetleg frissen érkezett, csatlakozhat egy könnyed túrához.
Indulás: 12:00, a Művésztelep elől
Visszaérkezés: 15:00 körül (ami biztos, hogy még a programok kezdete előtt)
A Nagymaros-Visegrád állomástól felfelé indulnánk a Kék pluszos túravonalat követve, majd a Tilalmas-tó és Világostér érintésével a Hegyes-tetőn lenne a cél. Itt található a Julianus barát kilátó (kép), ahonnan belátni az egész Dunakanyart. Visszaindulva útba ejtjük az Ürmös-rétet, a Jenő-kutat. A túra második felében már csak gurulni kell. Útközben lehet gombászni, a leszedett gombákat megvizsgáljuk, és ami megfelelő, a bográcsban fog kikötni.
Mivel úgy tűnik nagyon meleg lesz, naptejjel nem árt készülni!

Art / VARJU KRISZTIÁN: "A madárhangoktól csatakos árterek, hosszas szemlélődéseiből „találnak rám” az uszadékfák. Sok évvel ezelőtt látogatott meg az elképzelés, hogy agyaggal kiegészítve továbbgondoljam az enyészet csiszolta szobrait. Alkotásaimnak értelme nem a materiális valóság, hanem sajátos elgondolásom a valóságról, ami megelőlegezi az eszközök használatát." Az udvaron a közeli ártérből gyűjtött uszadékfák alakulnak át.

EMPTY THE TANKS Június 6. a nemzetközi "Empty the Tanks" demonstrációk napja. Miután a fesztivál pont aznapra esik, aktualitása kapcsán egy előadás-filmvetítéssel csatlakozunk. Az előadás nem annyira a bálnákról szól, hanem azt mutatná be, hogy egy civil kezdeményezés hogyan tud befolyásolni jelentős gazdasági/politikai tényezőket. A Blackfish családi vállalkozásként indult, pár civil szponzorálta a film elkészítését, de a megjelenés óta dollármilliókban mért hatása volt az iparágra és a törvényhozásra...
http://emptythetanks.org/, https://www.facebook.com/EmptyTheTanksWorldwide

előkép - MMmúvi:  Good Vibrations

DERTANZ:  „Zajos balladák a szavak, a lüktetés és az absztrakt punk határterületén. A Der Tanz folyamatosan lappangó, kitörni készülő, kiszámíthatatlan energia... A magát csak lo-fi és free punk műfajba soroló derTANZ kihozta az első nagylemezét, a Kaktuszt. Már az első pár szám meghallgatása után abszolút helyénvalónak érezzük a free punk megnevezést, mivel tényleg nehéz bármiféle folytonosságot felfedezni a vastag zajhálóba burkolózó számokban, na, nem mintha ez bármennyire is zavarna. (...) Az olyan vadító hallójárati támadások, mint a Terror Mirror Terror vagy az A Statue a legjámborabb emberből is képesek lehetnek kihozni az éhező barlangi medvét."

https://dertanz.bandcamp.com/

DESENVOLTURA:  A Desenvoltura (jelentése: könnyedség, kibontakozás) egy 2011-ben alakult, akusztikus flamencopunk trió. Három alapítótagja teljesen különböző zenei világból társult.Kertai Eszter jazz és bossanova zenéken nevelkedett és a SWINGESTER zenekar gitáros-énekese volt. Gyöngy a crust-punk zenéket hallgatta rongyosra, és Vityka, aki a 70-es 80-as 90-es évek punk és metal zenéin nőtt fel.  A Desenvoltura saját számaiban a flamenco, ska, punk, jazz (flamencopunk)stílusjegyei lelhetők fel, elsősorban spanyol nyelven szólalnak meg a dalok, de a legújabbak már magyarul íródtak.  A szombati estén a hazai színeket a zenekar több tagja révén ők képviselik.

http://www.reverbnation.com/desenvoltura

RATS KILL BATS: Évekkel ezelőtt a Fekete Zaj fesztiválon született meg az ötlet, hogy az ásítozó űrt, melyben Magyarország deathrock banda után áhítozik, be kéne tapasztani. És lőn, 2 esztendővel rá nemcsak aktív koncertező bandává vált a Rats Kill Bats, de ízlésesen minimál fekete-fehér borítóval megjelent a bemutatkozó EP is. A négy számos anyag letölthető a bandcamp oldalról. Még frissiben hallgatva nagyon ütős és jól ugrál a hangulatok között, a zenei és vokális részek is jól kidekázottak. Visszafogottság vagy ijedtség sem jellemzi egyáltalán, bátorításra tehát nem szorulnak, kritikát nehezen tudnék megfogalmazni.

https://ratskillbats.bandcamp.com/releases

A filmről:  A radikális lázadó zenebarát Terri Hooley lemezboltot nyit Good Vibrations néven Európa legkeményebb tűzfészkében. A bolt által felfedezi a városban születő underground punk szcéna hangját. Az életérzés, a zene és az életrajzi film szellemisége friss képet ad Észak-Írország zűrzavaros közelmúltjáról egy olyan ember életrajzának tükrében, akit megszállt a punk szelleme.  (Port.hu)

after: Batcave!
Az évek óta kis klubokban működő repertoárunk elképzelhetőleg jól idomul majd a fellépők stílusához, art-punk, avantgarde, NDW és deathrock - a sötét tónusok élénkbordóba váltanak.


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2015. 06. 05. - 06:02 | © szerzőség: Gelka