Gimesi András "Gime" kiállítása

A Memento Mori Közhasznú Egyesület 2008 augusztusában alapult 14 alapító tag közös szándékaként. Egyesületünk célkitűzései között szerepel alapító okiratunkban alkotótevékenységek és művészek támogatása, ennek szellemében 2009 januárjától teremtünk fővárosi és vidéki helyszíneken különböző képzőművészek alkotásainak kiállítási lehetőséget.

Soron következő budapesti helyszín a Picasso Point, ahol május 17-én este 7-kor Gimesi András fotókiállítása nyílik meg. Két héten át tekinthetőek meg az alkotások, ami után újabb alkotó munkái két hét kihagyás után érkeznek megtekintésre.

Megnyitja: Bodó Krisztina
Belépő nincs!

GIMESI ANDRÁS "GIME"

A fotózás és a filmezés mindig is érdekelt, de soha nem foglalkoztam vele komolyan, csak amolyan "turista-üzemmódú" fotókat lőttem, főleg az utazásaim során (volt, hogy weboldalra kértek tőlem fotót ezekből), illetve néha egy-egy video is készült, de semmi komoly.
Ez az érdeklődésem felerősödött ugyan 2008 nyarától, azonban csak 2009 őszén kattant át bennem valami, és attól kezdve valahogy komolyabb hozzáállással vettem a kezembe a fényképezőgépet, és elkezdtem (kezdő) fotósként gondolkodni közben.
Néhány hét elteltével világossá vált, hogy az utca, város (épület) a fő fotó témám, az érdeklődésem is elsősorban az utcai és városi fotózás. Ebben nagy hatással volt rám egy nagyon kedves barátom, akit éppen akkoriban ismertem meg, s szintén ebben a témában fotózott már akkor pár éve.
Az első kiállításom ehhez a kései kezdéshez képest nagyon korán, 2010 szeptemberében volt Szentendrén egy ismert fotóművész galériájában, ahol mintegy 40 utcai és városi kép volt falon, valamint decemberben jelent meg ugyanebben a témában egy CD-könyv 100 fényképpel.
Mindez mégsem jelenti azt, hogy csak utca / város / épület fotókat készítek, érdekel koncepcionális fotózás (modell(ek), stb.) is, 2011 nyarától sok ilyen jellegű kép is készült már, illetve talán éppen ezért egy színházban is elkezdtem fotózni a próbákat, előadásokat, és plakátokat számukra, valamint újra elkezdett érdekelni a filmezés is.
A fotózás is ugyanolyan szenvedély jellegű már az életemben, mint a fentebb említett többi érdeklődésem, sőt, mára már átvette a vezető helyet tőlük.

A jelenlegi kiállítás anyaga a tükröződésekről szól, minden képen valami módon egy-egy tükörkép jelenik meg. Egyébként is szeretem ezt a játékot a tükröződéssel, amikor a valós teret kiterjeszti, másként mutatja vagy akár torzítja is egy, vagy több tükör. Ezoterikus személetű személyként a kiállítás címe és mondanivalója arról szól, hogy a tükör, a tükörkép mindig megmutatja nekünk a valóságot önmagunkról és segít az önmegismerésben, akár tetszik nekünk ez a tükörkép, akár nem.

a Tükör törvényei
1.
Minden, ami dühössé tesz, zavar, "én jobban csinálnám", megváltoztatnám stb., AZ ÖNMAGAMBAN VAN. Minden tehát, amit én kritizálok, ami ellen harcolok - az bennem van.
2.
Mindaz, amit rajtam kritizálnak, harcolnak ellene, meg akarnak változtatni - és ha ez engem sért, bánt, érint stb. - AZ NINCS FELDOLGOZVA, NICS MEGOLDVA BENNEM. Ilyenkor az EGO-m sérül, mert az EGO-m erős.
3.
Minden, amit a többiek kritizálnak bennem, harcolnak ellene, meg akarják változtatni, ám ez engem _nem_ érint, AKKOR AZ AZ Ő PROBLÉMÁJUK, FELDOGOZATLANSÁGUK, tökéletlenségük, melyet kivetítenek rám, mert önmaguk képtelenek és/vagy nem is akarnak és/vagy nem is mernek szembesülni vele.
4.
Minden, amit a másikban szeretek, MAGAMBAN VAN MEG, magamban szeretem, mert felismerem magamat a másik személyében, mivel az egylényegűségünk mutatkozik meg.


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 03. 28. - 09:53 | © szerzőség: Gelka