MMart30 - Teremtetlen világ

Weixelbaum Laura: Teremtetlen világ
Zene: Weixelbaum Laura, Kobza Vajk, Major Balázs

Az esemény látogatása díjtalan!

Teremtetlen Világ névvel nyílik meg Weixelbaum Laura kiállítása a Kis Á-ban (Budapest, Irányi utca 25) 2015 szeptember 11-én a Memento Mori kulturális szervezet gondozásában. A kiállítás anyagát nagyméretű festett táblaképek teszik ki, melyek sajátosan dolgozzák fel az északi mitológia egyes pillanatait és az animista világrendszer szemléletét.
Teremtetlen Világ a Ragna rök (Istenek alkonya) utáni világot jelenti. A festmények fel szeretnék hívni a figyelmet az egyre inkább feledésbe merülő világképre, mely a látható és láthatatlan dimenziókat egyesíti. Emlékeztetni akarnak, mi mehet veszendőbe. Az ősök levegője még lélegezhető, de már más nap kel. A régiek erejüket vesztették, de még feltámadhatnak…!

A kiállítást megnyitja John Morgan a michigan-i egyetemen végzett irodalmár, az Arktos könyvkiadó vezetője, mely több neves filozófus, történész és író munkáját jelentette meg.

Az este folyamán a Weixelbaum Laura- Kobza Vajk zenei kettős lép fel. Koncertjeik szertartások. Weixelbaum Laura ősi szakrális énekeit, melyeket szenvedélyes hitelességgel ad elő,  Kobza Vajk keleti ihletésű oud, saz, kithara, gusli játéka tesz még inkább szuggesztívvé. Ezen alkalommal csatlakozik hozzájuk Major Balázs udus, ütős aki semmiképpen nem mondható átlagos dobosnak. Játékában fellelhetőek bonyolult, ám könnyeden megformált keleti ritmusok.
 Így hárman először 2014-ben játszottak az Éljetek Halottak fesztiválon. A kiállításhoz méltón a zene is megmarkolja és megmutatja az ősi mélységeket.


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2015. 08. 19. - 03:04 | © szerzőség: Gelka