Farkas Rita kiállítása

A Memento Mori Közhasznú Egyesület 2008 augusztusában alapult 14 alapító tag közös szándékaként. Egyesületünk célkitűzései között szerepel alapító okiratunkban alkotótevékenységek és művészek támogatása, ennek szellemében 2009 januárjától teremtünk fővárosi és vidéki helyszíneken különböző képzőművészek alkotásainak kiállítási lehetőséget.

Soron következő budapesti helyszín a Picasso Point, ahol június 23-án este 7-kor Farkas Rita kiállítása nyílik meg. Két héten át tekinthetőek meg az alkotások, ami után újabb alkotó munkái két hét kihagyás után érkeznek megtekintésre.

Kiállítást megnyitja: László Melinda festőművész
Belépő nincs!

FARKAS RITA

"...Evolúció-elmélet ide vagy oda, minden ugyanaz, ugyanazokat a köröket futjuk, sugallja Farkas Rita, s kiábrándít minket a hamis illúzióból; nincs fejlődéstörténet, csupán változás. Az egyik kép hátterében nyulak szaporodnak, hullanak az égből, nagy kupacokat alkotva. No komment című képén az emberek és majmok halmaza két dinoszauruszt formáz, melyeknek mára nyoma sincs. Nagyobb méretű, összegzésként is tekinthető munkájában végső soron az élet keresztmetszetét látjuk. A majom-szereplők egymásba kapaszkodnak, inogva tartják egymást, a másik hátán jutnak egyre feljebb. A sehová nem vezető, lebegő lépcsőn is csüng egy. Megint egy másik majom az előtérben szép lassan falat húz maga köré. Mechanikusan munkálkodik, szórakozott, mint aki nem is tudja mit csinál. A kép terén átlendülő majom pedig egy becsomagolt ajándékot húz maga után, nem tudni mit rejt..."

Az antropomorf formákból kibomló seregek menetelése, a fekete tömegből, tömbből kirajzolódó arcok, egyének. A táj és szépsége, s egyben, mint a csata színhelye. Egyén és tömeg. Táj és ember. Közelség és távlat. Mozgás és állandóság. Szürke lazúrok, ködök, párák, a messzeségből előtűnő hegycsúcsok, és a seregek fekete, konkrét nyomai. Laza gesztusok és pontos szerkezetek. Az ellentétek, szélsőségek, és a köztük létrejövő harmónia, melyben mindezek együtt alkotnak egy egységet és beszélnek el időtlen, mozdulatlan, és mégis állandó változásban lévő történéseket.

Farkas Rita "Niszán" írása a blogjánitt.


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 03. 27. - 10:36 | © szerzőség: Gelka