Olvass bele beszámoló

Pilinszky János kilencven éve, 1921. november 25-én született, halálának (1981. május 27.) idén volt a harmincadik évfordulója. A Memento Mori Közhasznú Kulturális Egyesület november 25-én a budapesti Vízraktérben emlékestet szervezett képzőművészek, zenészek és egy irodalmi folyóirat együttműködésével.

A Fő utcai Király Fürdő tömbjében található a Vízraktér kulturális helyszín, ami otthont adott a Memento Mori Pilinszky-emlékest jének. Egy fedett és fűtött kicsiny átriumban felállított színpadon először a főszervező Memento Mori részéről Szelevényi Gellért köszöntötte az érdeklődőket, majd következett a bensőséges hangulatú műsor (az emlékezés intimitásával).

A Pad , irodalmi és művészeti folyóirat képviseletében Fenes Tibor adta elő Dicső Zsolt Pilinszky-parafrázisát – Te győzz le –, majd szintén „a pados” Gulya István olvasta fel Alkony asszony – Szentimentális neo-noir című prózáját. Őt a lap részéről Puskás Tibor követte Nyugalom című versével, illetve haikuival.

A Pad egy szekszárdi kiadású, nívós irodalmi-művészeti folyóirat ínyenceknek, amelyet 1997-ben alapított Jankovics Zoltán , további szerkesztői: Dicső Zsolt és Gulya István. A kulturális periodikában magyar és külföldi verseken, novellákon kívül filozófiai írások, esszék is napvilágot látnak.

A mintegy félórás összeállítást követően az Újhold Verszenekar produkciójára került sor. Krasznahorkai László énekes-gitáros és Hellenpárt György billentyűs duóját Takács Márton kísérte dobon és csörgőn.

Az Újhold Verszenekar 2011 márciusában alakult meg Budapesten, októberben jelent meg a tucatnyi, Ady-, Kosztolányi-, József- és Radnóti-átiratot és kortárs költők műveinek megzenésítését tartalmazó debütáló albumuk Bájoló címmel. Az együttes neve több irodalmi vonatkozással bír: az Újhold 1946 decemberétől 1948 májusáig működő szépirodalmi folyóirat volt , amelyet Lengyel Balázs, Mándy Iván, Pilinszky János és Somlyó György, később Nemes Nagy Ágnes, Örkény István és Gyárfás Miklós szerkesztett (őket hívjuk Újhold-nemzedéknek). Illetőleg Újhold volt a címe Radnóti Miklós ötödik verseskötetének , ami 1935-ben jelent meg.

A kéttagú formáció kimondottan versek megzenésítésére jött létre. Az országban számtalan olyan tehetséges együttes/előadó alkot, aki kiválóan zenésít meg verseket, az Újhold tagjai azonban az úgynevezett alternatív-underground közegből jönnek (mindketten, Krasznahorkai és Hellenpárt is rock-zenekarokban játszanak), ezért eltérő zenei ízléssel nyúlnak a költeményekhez, mint sok más hazai zenekar. Az Újhold így egyedi színfolt a hazai verszenekarok palettáján. Az estre Pilinszky-versekkel és néhány József Attila-átirattal érkeztek.

Mintegy órás műsorukban Pilinszky költeményei változatos dallamokban éledtek újjá, bizonyságot adva arra, hogy a líra és a lant az ősi időkben szoros egységet alkotott. Néha úgy gondolta az ember, a költő anno eleve dúdolva vethette papírra sorait, annyira magától értetődőnek tűnt az ének és a szöveg együttélése . Az illő zenék kiválóan kísérték Krasznahorkai markáns hangját és énekstílusát. A műfaj jellegéből adódóan senki sem várt hosszú, „brillírozó” szólókat, merész technikai megoldásokat. Egyszerű, jól megírt dalok voltak ezek sok énekkel, főszerepben a verssel.

Temesvári Balázs – T. Bali – zeneszerző, kísérleti zenész sajnos betegsége miatt nem tudott jelen lenni, így az emlékestet Fenes Tibor , a Nulladik Változat együttes énekes-gitáros frontembere (dalszerzője-szövegírója) fellépése zárta. Fenes különböző irodalmi folyóiratokban – például: A Padban – rendszeresen publikál. Az esten Pilinszky-verseket adott elő , saját gitárkíséretében. Az igen változatos stílusú előadásában a dalok a „klasszikus” megzenésítések mellett olyan sajátos módon is elhangzottak, amikor gitár-üveghangok kíséretében az adott Pilinszky-vers ritmusa (és szövege) vitte a prímet.

Végül a baráti beszélgetésekké oldódott rendezvény kapcsán Krasznahorkaiék fogalmazták meg legtalálóbban a Vízraktér-béli Pilinszky-emlékest értelmét, miszerint tisztában vannak azzal, hogy a mai kor nem kedvez ennek a műfajnak, ám mégis úgy érzik, a zene közelebb hozhatja az emberekhez a verseket. Egy-egy dal meghallgatása után esetleg a költők köteteit is fellapozzák majd.

szerző: Gulya István

forrás: http://olvassbele.com/2011/12/03/%E2%80%9Ea-valosag-a-lelek-az-illuzio-a...

2013. 08. 01. - 11:51 | © szerzőség: Gelka