Újhold | Weöres-hold

Weöres Sándor centenáriumi ünnepsége egyesületünk keretei között emlékezetes koncertekkel gazdagította az érdeklődőket 2013-ban, a fellépők között az Újhold zenekar is remek Weöres dalokat adott elő. Most új kislemez látott "holdvilágot" a költő megzenésített műveiből.

Az Újhold versmegzenésítő csapat két nagylemez után ezúttal egy kislemezzel lép a nagyérdemű elé, amely Weöres Sándor-verseket tartalmaz - a már az Újholdtól megszokott egyéni (alter/indie) felfogásban. A Krasznahorkai László által vezetett csapat alaposan eltávolodott a 2011-ben megjelent Bájoló című lemezétől, amelyen még szigorúan csak akusztikus gitár- és zongorakíséret volt némi dobbal megfűszerezve.

A 2013-ban kijött Elillant évek szőlőhegyén című anyag már inkább nagyzenekari, rockos felállásban készült – basszusgitárral, elektromos gitárral és dinamikusabb dobbal.

A mostani – Weöres-hold címet viselő – lemezen ezt a hagyományt követi a zenekar. Megeffektezett gitárok és szintik, érdekes basszus- és dobmotívumok színesítik a lemezt.

A lemez a Hárman-négyen című kevésbé ismert Weöres-verssel kezdődik. Feszes, lendületes gitárral és basszussal indít, és ez végigvonul a dalon, mígnem eljutunk a kinyíló refrénig. A vers szövege fájdalmasan aktuális, ha csak kicsit is nyitott szemmel járunk a világban.

A második tétel egy szerelmes vers Pastorale címmel. Talán ez a dal idézi meg legjobban a ’80-as évek new wave-es világát. A gitárok hangzása a korai Cure-t idézi fel a hallgatóban.

Az utolsó dal már egy jól ismert Weöres-vers megzenésítése (A paprikajancsi szerenádja). Visszafogott akusztikus gitárral indul, majd lassan építkezik a dal, aztán finoman belép a többi hangszer is. A végén pedig csodálatos dolgokat művel a szintetizátor és a gitár.

Mindenképpen meg kell említeni a hangmérnök (Balogh Csaba (Csé)) munkáját, aki rendkívül sok kreatív ötlettel segítette a zenekar munkáját.

A kislemez letölthető a zenekar honlapjáról.

www.ujholdzenekar.hu


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2015. 12. 12. - 05:16 | © szerzőség: Gelka