NFD

A brit underground zenei világa mindig is lényeges színtér volt, illetve lesz is még az elkövetkezendő időkben. Gondoljunk csak a nyolcvanas évek ma már kultusszá nőtt goth zenekaraira, de a kilencvenes, sőt a kétezres esztendők is igazán fantasztikus bandák megalakulásának és tevékenységének volt időszaka akik napjainkra is  nagy hatással vannak. Igazi csemegének számít a most következőkben górcső alá vett csapat, amely méltán vívta ki, nem csak a hazai, de a nemzetközi elismerést és  sikereket is egyaránt.

A helyszín London városa 2002. Ebben az évben alakul meg egy amolyan szuper társulat az NFD (Noise For Destruction).  Az alapító tagok Tony Pettitt, aki a korábbi években a Fields Of The Nephilim bőgőse volt, dönt úgy, hogy a "Fallen" című FOTN lemez megjelenése után,aminek a kiadása bizony elég balul sül el, egy új projekt munkáiba kezd.  Ehhez rögtön talál is egy társat maga mellé  Simon Rippin dobos személyében, aki korábban olyan csapatokban játszott mint a Sensorium, vagy a The Nefilim  formációk.  Még ebben az évben csatlakozik hozzájuk Simon régi zenésztársa Peter "Bob" White /ének, gitár/, és két gitáros Chris Milden, és Stephen Carey.
2003-ban a Jungle Records-hoz szerződnek, és még ebben az évben megjelenik első hanghordozójuk egy két számos kislemez  "Break The Silence" címmel. Külön érdekessége az EP-nek, hogy a címadó dalban az FOTN korábbi szólógitárosa Peter Yates is játszik.
2004 októberében megjelenik debütáló albumuk "No Love Lost" címmel, ami nagy sikert arat a szigetországban, és Európában egyaránt.  Ebben a kiadványban is részt vesz Pete Yates, három dalban is penget.  A szakma is felfigyel rájuk, és innentől sorra kapják a meghívásokat a különböző fesztiválokra. Ez év júliusában, pontosabban 16-án már a németországi Zillo fesztiválon lépnek fel.
2005-ben újra kiadják az első LP-t egy kibővített koncert kiadvánnyal is.  Ez év május 15-én a Lipcsei "WGT  fesztivál" vendégei,és még ezen az estén közösen lépnek színpadra az Umbra Et Imago csapatával, majd augusztus 13-án a "Mera L'una fesztiválon játszanak.
2006 augusztusában napvilágot lát második lemezük "Dead Pool Rising" címmel, amit hamarosan követ egy videó klip is a "Light My Way" dal megfilmesített formájában.

2007-ben egy újabb EP kerül megjelenésre "When The Sun Dies" címmel.  Ebben az évben meghívást kapnak a lengyelországi Bolkow városában megrendezésre kerülő "Castle Party" fesztiválra, ahol Július 29-én adnak egy fergeteges bulit.

2008 májusában a rajongók ismét örülhetnek, hiszen a banda harmadik lemeze jelenik meg "Deeper Visions" címmel.
A CD érdekessége, hogy öt új dal, két remix,, egy régebbi kislemezes szám és négy videó klip szerepel rajta, a "When The Sun Dies" és a "Light My Way", mint hivatalos klipek, és két másik klip, az "Unleashed" és a "One Moment Between Us", két régebbi szerzemény fotó klip változata.
Ez az album volt az utolsó olyan kiadvány, amely a régi felállással készül, ugyanis Stephen Carey /gitár/ távozik a bandából, az ok pedig hogy egy évvel korábban alapít egy másik csapatot The Eden House néven, azzal a céllal, hogy minél több zenészt szólaltathasson meg, akik a goth műfajban tevékenykednek.  Az ének kizárólag női hangra épül, így sok csodálatos hangú énekesnőt hív meg az elkövetkező években közös fellépésekre lemezkiadásra,, zenélésre.  Simon Rippin /dob/ is ebben az időben lép át Stephen mellé, és bizony Tony is átkacsint az új zenekarba, igaz ő marad még továbbra is az NFD tagja, és e mellett a mai napig is a Fields Of The Nephilim - ben is oszlopos tag.
Egy ötéves csendszünet veszi kezdetét a banda életében.


2013-ban Peternek  /ének/ sikerül feltámasztani az együttest.   Tony és Chris a régi srácok mellé két új zenésszel, James Macllroy /gitár/, aki  a Cradle Of Filth-ben penget, és Luca Mazzucconi /dob/, ő a Lahannya zenekar tagja.
Szeptemberben jelenik meg az új anyag a hosszú hallgatás után "Reformations" címmel, amely egy hét dalt tartalmazó EP. A felvételek a kaliforniai "The Rock Malibu", és a londoni "Dread Hed Studios" - ban készülnek. Az összes hallható dal Peter szerzeménye,kivéve a finálé számot, ez pedig egy feldolgozás a Pink Floyd 1987-es albumáról a "One Slip" című nóta.
2014 november végén egy új stúdióalbummal rukkol elő a banda "Walking The Dead" címmel, melyen tíz dal kap helyet. Az előző lemezhez hasonlóan itt is ugyanaz a menetrend a felvételek készítése és a dalok írását tekintve.  A zenészek még a tavalyi gárda, és ez az LP is méltóan elnyeri a nagyérdemű tetszését. Egy videó klip is készül a "Got Left Behind"nótára
A klippet Los Angelesben forgatják, és erre Adam Mason rendezőt kérik fel az elkészítésben,aki olyan csapatoknak csinált már videókat, mint a Within Temptation, a Dragonforce, vagy a Cradle Of Filh.  A klip főszereplője Paul Sloan, akit olyan filmekben szerepelt korábban,mint a Skorpiókirály, a Stiletto, vagy a Bosszúra Törve.  A történet női főszereplője egy Los Angelesben élő magyar modell Barabás Nikolett.   A videó a Phantom Studios „Wildflower” című produkciójának felvételeit tartalmazza, és jeleneteit a The Wasteland Fesztiválon forgatták.

2015 május végén még egy új videó készül el a "Return To Dust" dalhoz, melyet december végén követ egy újabb klip, a "Spiral" című nótához. Mind a két filmes anyagot Hollywoodban veszik fel.

A banda utolsó koncertjét még a lemez megjelenése előtt jóval március 22-én tartja a berlini "Bi Nuu" nevű szórakozóhelyen. Sajnos az azóta eltelt években semmi érdemleges dolog nem történt a zenekar háza táján, mindössze annyi, hogy 2016 júliusában megjelent még egy kislemezük, az utolsó albumon szereplő "Got Left Behind" kimásolt változata.
Nagyon úgy néz ki, hogy ez megint egy hibernált állapot  a banda életében, ami már megesett 2008 és 2013 között,  2020 karácsonyán napvilágot lát egy hír, amit Peter tesz közzé, miszerint készülőben van valami az új dalok tekintetében, de ezek csak a következő évben kerülnek terítékre. 

NAGYLEMEZEK:

No Love Lost  /2004 október/
No Love Lost Live & Unleashed  /2005 05. 09./
Dead Pool Rising  /2006 08. 14./
Walikng The Dead  /2014 11. 24./

EP - k:

Break The Silence  /2003 október/
Reformations  /2013 09. 09./
Deeper Visions + 4 Videoklip  /2008 05. 16./

KISLEMEZEK:

Light My Way  /2006 március/
When The Sun Dies  /2008 február/
Got Left Behind  /2016 07. 15./

ZENÉSZEK, AKIK A BANDÁBAN JÁTSZOTTAK:

Chris Milden - gitár  /2002 - ......
James Mcllroy - gitár  /2013 - ......
Luca Mazzucconi - dob  / 2013 - .....
Peter "Bob" White - ének, gitár, programok  /2002 -.....
Simon Rippin - dob  /2002 - 2008/
Stephen Carey - gitár  /2002 - 2008/
Tony Pettitt - basszus  /2002 - .....
 

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2021. 02. 19. - 08:05 | © szerzőség: Papi