Memento Mori | Nevető fejfák

Egyesületünk november 9-én tart csoportos kiállítás-megnyitót a Macskában. A nevető fejfák hagyománya: kiállításunk gerincét e sajátos temetkezési jelenség témája adja, ehhez kapcsolódnak temetőkről készített fotóikkal és festményekkel alkotóink.

Huczek Zoltán festményei | Nagy Zopán fotói | Novák Tünde fotói | Gime fotói | Sándor László fotói | MMfejfák

Az esemény itt található

Megnyitja: Major Brigitta (Memento Mori)

„Itt nyugszom én, olvasod te, olvasnám én, nyugodnál te."
Vajon vannak-e nevető fejfáink, vagy csak az emlékezetekben maradtak azok fenn?
A régi időkben ritkán álltak márvány vagy kőkeresztek a halottak felett. A temető bejáratán olvasható köszöntés szerint járta: „Adjon az Isten minden jót, diófából koporsót… Melyekhez híven a fejfákat is dió- esetleg tölgyfából faragták, rajtuk az elhunyt sírversével. A magyar folklórban megtalálható sírversek az elhunyt személyiségét őrzik a fejfára vésve, de a bánatra és szomorúságra gyógyírként megjelent a sokszor erős feketehumorral fűszerezett nevető fejfák közlése, melyek valódiságát kutatva idézzük fel a néphagyományok sajátos humorát.

Gitáron előad: Kiss Péter
Az A.B.F.R.A. (A Boldog Feltámadás Reménye Alatt – református sírfelirat) már nevében a kiállítás gondolatiságát idézi. A koncepcióhoz igazodva ezúttal a vers-, és népzenei vonatkozású feldolgozások is az elmúlás és a halál témája körül összpontosulnak majd hol siratóének, hol népi humor, hol kortárs átdolgozás formájában megvalósulva. „Kötőjelek vagyunk két évszám között.”

| Sándor László fotói
A fotó a jelen emléke, az örök Deja vu azóta, hogy Joseph Nicephore Niepce és Louis Daguerre feltalálta a fénnyel írást.
Szinte sehol nem lehet ennyire tisztán tetten érni a jelen pillanat múlttá válását, mint egy fotón, ami ellopja a tünékenységet és a romló eróziót az örökké múló idő elől. Az expozíció olyan, mint a halál pillanata, ahonnan kezdve minden mulandó már csak emlék.
Blog: https://lunalaci.blogspot.com/

| Novák Tünde fotói
Novák Tünde 10 esztendeje mutatta be első kiállítását a Memento Mori szerevezésében. Akkori bemutatkozásában így vallott a fotográfus: "...talán azt is mondhatnám, hogy fényképezőgéppel a kezemben váltam valódi felnőtté. Ezalatt az idő alatt számtalan hatás ért, sok mindent kipróbáltam az épületfotózástól a fotózsurnalizmusig, amíg aztán az ebben az életkorban szokásos befelé fordulások, számvetések és útkeresések közepette el nem jutottam a fotográfia alapjáig, a portréfotózásig." Szervezésünkben Tünde legutóbb a Fekete Állatok csoportos kiállításon mutatta be állatportréit.
https://www.facebook.com/tundenovakphotography/

| Huczek Zoltán festményei
Huczek Zoltán festő és kézműves. Munkáihoz különböző technikákat használ. Festményein szívesen fest akrillal vászonra vagy kartonra, a rajzaihoz tollat, tust és szenet használ, néha vegyes technikával készíti őket. A festészet mellett papírmasé figurákat is készít. A mache anyagát elkészíti, majd megformázza és megfesti őket. "Mint a legtöbb ember, akit valamilyen szinten "megérintett" a művészet (legyen az: zene, költészet, vagy bármi más) én is legtöbbet a velem megtörtént eseményekből merítek."
https://www.deviantart.com/huczekzoltan

| Gime fotói
Az első kiállításom 2010 szeptemberében volt Szentendrén egy ismert fotóművész galériájában, ahol mintegy 40 utcai és városi kép volt falon, valamint decemberben jelent meg ugyanebben a témában egy CD-könyv 100 fényképpel.
Mindez mégsem jelenti azt, hogy csak utca / város / épület fotókat készítek, érdekel koncepcionális fotózás (modell(ek), stb.) is, 2011 nyarától sok ilyen jellegű kép is készült már, illetve talán éppen ezért egy színházban is elkezdtem fotózni a próbákat, előadásokat, és plakátokat számukra, valamint újra elkezdett érdekelni a filmezés is.
Gimesi András több ízben erősítette a Memento Mori kiállítás-sorozatát, az elmúlt évtizedben több önálló kiállítás mellett rendszeresen mutatja be csoportos tárlatainkon is munkáit.
http://gime.hu/

A kiállítás egy hónapon keresztül tekinthető meg. A megnyitóra a belépés ingyenes!

2022. 11. 09. - 07:40 | © szerzőség: Gelka