Lydia Lunch & Marc Hurtado

Helyszín: 
Budapest - A38 állóhajó(XI. Petőfi híd budai hídfő)
Időpont: 
2024. június 20., 20:00
Fellépők: 
Lydia Lunch & Marc Hurtado

Lydia Lunch, Kim Gordon mellett a nyolcvanas-kilencvenes évek New York-i posztpunk-nowave hullámának legfontosabb, központi alakja volt, a központi kifejezést szó szerint értve, irodalmi, zenei, közéleti és mit szépítsük, szexuális értelemben is. "Konfrontalista művész", ahogy a tavalyi A38-as fellépéséről készült tévéfilmben fogalmazott. Zseniálisan megírt, ugyanakkor rendkívül szókimondó önéletrajzaiból egészen gazdag és elképesztően szabados életút bontakozik ki: egy Lydia Lunch-koncert a lehető legpontosabb lenyomata a New York-i punkrock underground történetének. Énekesnőként, színésznőként, spoken word előadóként, iró-költőként - és, meglehetősen szabados hangvételű önéletrajza alapján, nem utolsósorban: nőként - lényegében a korszak minden jelentős művészét ismerte és dolgozott együtt velük, Thurston Moore-tól Henry Rollinson át William Burroughsig, Hubert Selby Jr-ig vagy az Einstürzende Neubauten tagjaiig.

Az eredetileg Lydia Anne Koch-ra keresztelt lány tizenhat évesen került New Yorkba, és azonnal bekerült a helyi művészkommunákba – a Lunch, azaz Ebéd név is itt és ekkor ragadt rá, mert gyakran kényszerült arra, hogy meglovasítsa lakótársainak ennivalóját. Évekkel később, befutott művészként ezt úgy viszonozta, hogy hatalmas vacsorákat rendezett művésztársainak – ezekből egy kötetre valót pár éve szakácskönyvként is kiadott.

Egészen fiatalon alapította meg Teenage Jesus and the Jerks nevű zenekarát, ami rövid működése ellenére a no wave színtér alapvető fontosságú, iránymutató együttese lett – bármilyen no wave válogatás elképzelhetetlen lenne legalább egy TJATJ-szám nélkül. Lunch később filmszerepeket vállalt, aztán a spoken word felé fordult. Elképesztő mennyiségű együttműködésének zöme is a spoken wordnek köszönhető: William S. Burroughsszal, Henry Rollinsszal, Hubert Selby Jr-ral, a Psychic TV tagjaival, és még sorolhatnánk.

Nehéz felsorolni a fantasztikus karrier legfontosabb állomásait: annyi biztos, hogy Lydia Lunch művész- és zenésztérsai között ott van Thurston Moore, Kim Gordon, Nick Cave és a Birthday Party, Omar Rodriguez-Lopez, az Einstürzende Neubauten, Marc Almond, megannyi fantasztikus név.

Lydia Lunch ezúttal Marc Hurtadoval alkotott legújabb formációjával érkezik a Hajóra.

Marc Hurtado zenész, előadóművész, költő, festő, producer és filmgyártó, aki 1977-ben alapította a francia duót, az Etant Donnes-t, a testvére, Eric-szel), a Fondation Cartier (Párizs), a Center Pompidou (Párizs), a Sonar Fesztivál (Barcelona) ), Az atonális fesztivál (Berlin) vagy a Transmusicals (Rennes). Ezen a duó és a Sol Ixent solo -projekten kívül számos kultikus figurával együttműködött, köztük Alan Vega, Genesis P.orridge, Michael Gira (Swans), Gabi Delgado (DAF), Craig Walker (Archívum), Pascal Comelade, Z'ev, Z'ev, Z'ev, Z'ev, Z'ev , Philippe Grandrieux, Christophe, Saba Komossa (Delkom), Mark Cunningham (Mars), Bachir Attar és Jajouka mester zenészei. Filmeit Beaubourg Párizsban, Fid Marseille -ben, a párizsi francia filmművészetben, a Locarno Filmfesztiválon, a Bacifival Buenos Aires, a Mostra de Valencia és a közelmúltban a New York -i MoMA -ban vetítették át. Az időgyűjteményben.