Rásonyi Ábel kiállítása

A Memento Mori Közhasznú Egyesület 2008 augusztusában alapult 14 alapító tag közös szándékaként. Egyesületünk célkitűzései között szerepel alapító okiratunkban alkotótevékenységek és művészek támogatása, ennek szellemében kívánunk 2009 januárjától (Dalí halálának 20 éves évfordulóján) fővárosi és vidéki helyszíneken különböző képzőművészek alkotásainak kiállítási lehetőséget teremteni.

A budapesti helyszín az SMS Kávézó galériája, ahol május 7-én este 7-kor Rásonyi Ábel kiállítása nyílik meg, és reggelig a Dekadance! szórakoztatja a látogatókat. A kiállításmegnyitón közreműködik a Scivias zenekar speciális projectje. A kiállítássorozatunk Dalí emlékének szentelt, ebben az évben hunyt el a festőgéniusz 20 évvel ezelőtt. Egy hónapon át tekinthetőek meg az alkotások, ekkor utazik további helyszínekre.
 

RÁSONYI ÁBEL

Rásonyi Ábel festményei igen szélsőséges reakciókat válthatnak ki a szemlélőből. Furcsa zavarodottság, döbbenet kerítheti hatalmába, mikor e különös portrékra tekint, melyek a XXI. század elejének mindennapi valóságától oly eltérő, oly idegen világból tekintenek le rá. Hiába próbálna azonban zavarát rejtve tovább sietni; a kifejezésmód különös szuggesztivitása már az első pillantás után a képekhez bilincseli.
A lélek mélyén meglapuló kifürkészhetetlen sötét, az emberi létezés abszurditásának kíméletlen igazsága válik láthatóvá ezeken a – hangulatukban és kifejezésmódjukban némiképp Francisco Goya fekete festményeit idéző – ábrázolásokon. Igazságtalanok lennénk azonban, ha Rásonyi művészetének csak a sötét, az emberi psziché árnyoldalaival foglalkozó szemléletét emelnénk ki. Megjelenik ugyanis egy másik, fény felé törekvő aspektus is, amely a lélek transzcendencia-igényét, a szellemi felemelkedés lépcsőfokait igyekszik formába önteni. A művész választása itt az emberiség egyik legtiszteletreméltóbb kultúrája, az ind-hindu hagyomány formanyelvébe öltözve fejeződik ki. /Pető Zoltán/

 


A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!
2013. 03. 26. - 08:41 | © szerzőség: Gelka