Hyperborea

Helyszín: 
Budapest - Analog Music Hall(XI. ker. Kondorfa u. 8.)
Időpont: 
2023. május 13., 19:00
Fellépők: 
Hyperborea

A 2000-es évek második felében a Hyperborea fesztivál meghatározó része volt Budapest neofolk/martial industrial/dark ambient életének. Olyan nagyszerű zenekarok léptek fel a rendezvénysorozat keretében, mint az Ordo Rosarius Equilibrio, az In Slaughter Natives, a Spiritual Front, a Derniere Volonte, a Raison D'Etre, a Triarii, a Karjalan Sissit és sokan mások. Aztán sok év szünet, majd a Camerata Mediolanense különleges templomi koncertje következett, és most folytatva a régi hagyományokat egy nagyobb szabású fesztivál képében tér vissza. 

Esemény + infó

A mára megmaradt kevés aktív klasszikus neofolk zenekarok közül a Darkwood az egyik legrégebbi, a 90-es évek végén kezdték meg működésüket, és azóta is töretlen lelkesedéssel koncerteznek és készítik az új lemezeket. Dalaik a legszebb német neofolk hagyományok jegyében akusztikus gitárra épülnek, ezek egészülnek ki különböző hangszerekkel (pl. hegedű, basszusgitár, szintetizátor), de az erőteljes dobok és a kicsit indusztriális jellegű hangképek is ugyanúgy megtalálhatók zenéjükben. Napjainkra az egyik legjobb neofolk koncertzenekarrá nőtték ki magukat, csodálatos (angol és német nyelvű) dalaik professzionális előadásában a szépség és az erő alkot tökéletes egységet. 25 éves pályafutásuk során végre eljutnak Magyarországra is, kihagyhatatlan élmény lesz a stílus szerelmeseinek.

A Larrnakh 2005-ben alakult Sörös Gergő vezetésével, jelenlegi felállásában Csigás Adrienn (cselló), Gresz Ágnes (hegedű) és Szabó Károly (basszusgitár) szerepel még a zenekarban. Közel 20 éves működésük alatt kiadtak három nagylemezt, melyek Ausztriában, Csehországban, Lengyelországban jelentek meg (és hamarosan jön a negyedik album), többfelé koncerteztek szerte Európában, többek között felléptek a műfaj legnagyobbjainak számító lipcsei Wave Gotik Treffen és Runes & Men fesztiválokon. Bár a stúdióban érzik igazán otthon magukat, fontosnak tartják, hogy időről időre koncertek formájában is megmutassák a zenekar erejét, így több év után szünet után újra élőben láthatjuk őket Budapesten. A Larrnakh zeneileg a neofolkot használja alapként, ambient és ipari hatásokat is beépítve. A dalszövegek magyarul és angolul is szólnak.
https://www.facebook.com/profile.php?id=100046975215227
https://www.discogs.com/artist/380983-Larrnakh

A Cawatana közel 25 éves zenekar, 1999-ben adta az első koncertjét, bemutatkozó lemezük épp 20 éve, 2003 májusában jelent meg Németországban, az akkoriban legjobb neofolk kiadónak számító Eis & Lichtnél, majd Németországban, Argentínában, Spanyolországban, Lengyelországban jelentek meg további kiadványaik. Szintén sokat koncerteztek szerte Európában, és ők is felléptek a lipcsei Wave Gotik Treffen és Runes & Men fesztiválokon. A kezdeti darkfolk és industrial elemek az évek során darkwave és postpunk hatásokkal egészültek ki (amelyek tulajdonképpen már a legelején, az első koncertek és demófelvételek idején is ott voltak, csak aztán egy ideig háttérbe szorultak), új felállásukban jelentős szerep jut az analóg szintetizátoroknak, dobgépeknek, szekvenszereknek. Ezen az esten egy hibrid műsorral lépnek fel, már az új eszközökkel, új felállással, de az új és a régi műsor közötti átmenettel, kevésbé elektronikusan, mint a legutóbbi lemezen, a régi hangzásvilág is megjelenik az új dalszerkezetekben. Közel 9 év kihagyás után koncerteznek újra Budapesten.
https://cawatana.wordpress.com/
https://www.facebook.com/cawatana/
https://cawatana.bandcamp.com/

A Sturmast zenekar meghatározó, közkedvelt szereplője volt a budapesti neofolk/industrial zenei életnek, a 2000-es évek második felében sokat játszottak Budapesten, sikeres koncerteket adtak Nyugat-Európa több országában és a szomszédos országokban is. A bemutatkozó (és mindmáig egyetlen) nagylemezüket a legendás svéd kiadó, a Cold Meat Industry adta ki. 10 év szünet után tér vissza a zenekar a színpadra, egy speciális műsorral, melyben megidézik a régi, jól ismert hangzásvilágot, de új elemekkel színesítve, kibővítve azt. Aki annak idején részt vett a zenekar koncertjein, az tudja, hogy tőlük mindig valami különlegesre, szokatlanra számíthat. Most a régi élmények újból megidéződhetnek.
" A Sturmast (Viharág) nem egy klasszikus zenekar, a szó hagyományos értelmében nem zenét játszanak, hanem hangképekkel dolgoznak,elegyítve a Neofolk, Industrial, Martial, Dark ambient hatásokat A társuló zenészek mintegy megfestik ezeket a képeket .Erőteljes ütemek, szuggesztív monotónia , zajhatások és különlféle s hangminták jellemzik. Történelmi kontextusokban ágyazott metafizikai képekkel, szimbólumokkal dolgozik, de nem törekszik kinyilatkoztatásra hanem megjelenít, rábízva a hallgatóra az értelmezést. A modern világ és társadalom erőteljes kritikájával él. "
https://www.mothernorth.store/.../sturmast-ibis-redibis...

A NAQOY duó 2018-ban alakult, zenéjük elektronikus alapokra épül, amely az experimentális, indusztriális hangképeket ötvözi a noise rock és a postpunk zajos gitárkezelésével és sodró lendületű basszusjátékával. Súlyos gitárviharok és elszállós borongások egyaránt terítékre kerülnek. Tavasszal érkezik az új kiadványuk az amerikai Forbidden Place Records gondozásában.
"...Olyan szintű gerjedések, sistergések és recsegések vannak itt, hogy simán lehetne egy összeomló napról készült videó aláfestő zenéje is. Emiatt nem is lesz könnyű hallgatni, sőt az eddigiek közül a legnehezebben befogadható cucc a four lett. Viszont a zaj és ropogás alatt, olyan harmóniák és dallamok bújnak meg, amiket kár volna kihagyni...."
https://www.instagram.com/naqoyofficial
https://naqoy.bandcamp.com
https://www.facebook.com/naqoybp
https://www.youtube.com/@naqoyiswar

A koncertek után Gelka (Memento Mori, neofolk.hu) és vendégei játszanak zenéket az est szellemében.